Groene Jaarkalender 2018

Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed • Jaar van het Water

Alvast een jaaroverzicht.
Nadere specificaties vindt u terug in de pers.

Januari

15-29 Week van de Circulaire Economie
27-28 Nationale Tuinvogeltelling


Februari

2 Warme Truiendag
12 Darwindag


Maart

3 Wereld Wilde Dierendag

9-10 NLDoet

9-10 Grijs Groen & Gelukkig Moestuinactie IVN

14 Nationale Boomfeestdag

16 Landelijke Kinderklimaattop

17 Landelijke Compostdag

18 Global Recycling Day

19 mrt – 27 apr IVN Moestuintjescampagne

21 Werelddag van de Bossen

22 Wereld Waterdag

24 Nationale Opschoondag

24 Earth hour


April

4 Zwerfdierendag

5 Wandel naar je Werk Dag

7 Wereldgezondheidsdag

10 Nationale Buitenlesdag

16-22 Week van de Teek

21-22 Nationale Bijentelling

22 Dag van de Aarde


Mei

3 Werelddag van de Zon

12-13 Internationale dag van de Trekvogel

12-20 Nationale Vogelweek

18 Fascination of Plants Day

22 Internationale Dag van de Biodiversiteit

25-27 Fête de la Nature

31 Fiets naar je Werk Dag

 

Juni

5 Wereld Milieudag

8 Wereld Oceanen Dag

9-10 IVN Slootjesdagen

13 Buitenspeeldag

9-17 Nationale Tuinweek

16-17 Open Tuinenweekend

21 Midzomerfeest

22-24 Nationale Nachtvlindernacht

29 ModderDag


Augustus

3 Tuinvlindertelling

24 Nacht van de Vleermuis


September

4 Duurzame Dinsdag

7 Nationale Grondstoffendag

8-9 Open Monumentendagen

16 Int. Dag voor het Behoud van de Ozonlaag

16-22 Week van de Mobiliteit

22 Car Free Day

22 Burendag

24-30 Bewuste Visweek

28 FSC Friday

 

Oktober

eind sept – begin nov IVN Paddenstoelencampagne

1 Wereld Vegetarismedag

4 Dierendag

4 EetGeenDierenDag

6 Nationale Kringloopdag

6-7 Weekend van de Wetenschap

10 Dag van de Duurzaamheid

? Bodemdierendagen

12 Thank a Farmer Day

13 Int. Dag voor het Beheersen van Natuurrampen

27 Nacht van de Nacht

 

November

1 Wereld Veganisme Dag

3 Natuurwerkdag

7 Kraanwaterdag

24 Niet-Winkeldag

 

December

5 Wereld Bodem Dag

7 Nationale Vrijwilligersdag

Natte natuur en droge voeten

Nederland moet rekening houden met de effecten van klimaatverandering op de economie, de gezondheid, de natuur en de veiligheid. Het gaat daarbij zowel om het opvangen van toenemende wateroverlast en watertekorten als om het temperen van hittegolven in steden. Klimaatbuffers kunnen een grote bijdrage leveren aan een klimaatbestendig Nederland en zijn in staat om mee te groeien met het tempo van klimaatverandering.

Klimaatbuffers zijn prachtige, waterrijke gebieden waar mensen graag recreëren en wonen. Daarnaast kunnen klimaatbuffers nog andere functies hebben. Zo kan bijvoorbeeld het langer vasthouden van water voordelen hebben voor de economie (voldoende water voor stad, landbouw en industrie), het leefklimaat (verkoeling tijdens hete zomers), de veiligheid (voorkomen verder wegzakken veenbodempolders) en de natuur (behoud van biodiversiteit).

Om het concept klimaatbuffers verder te ontwikkelen, uitdragen en realiseren is de Coalitie Natuurlijke Klimaatbuffers opgericht door de Vogelbescherming, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, De 12 Landschappen, het Wereld Natuur Fonds, Waddenvereniging en ARK. Medio 2014 is het programma Natuurlijke Klimaatbuffers afgerond. De coalitie blijft zich inzetten om water en natuur mee te koppelen met toekomstige waterbeheersplannen.

Film 1 Hoog water

Film 2 klimaatverandering

Bron: ARK natuurontwikkeling

natuurlijke manieren om onkruid te bestrijden

Heet water

Giet heet water over de plaatsen met onkruid. De bladeren sterven af door de plotste hitte en groeien minder talrijk en trager terug.

Zout

Meng een liter water met een grote hoeveelheid zout. Het zout werkt in op de wortels van het onkruid waardoor ze meteen afsterven. Strooizout is nog effectiever dan gewoon keukenzout.

Azijn

Azijn heeft iedereen wel in huis en het blijkt perfect te werken tegen onkruid ! Meng een liter water met een beetje azijn, besproei het onkruid en je hebt er geen last meer van.

Kookvocht

Aardappelen gekookt ? Hou het kookvocht bij ! Water in combinatie met het zetmeel van de aardappelen zal het onkruid bestrijden in een handomdraai.

Bakpoeder

Bakpoeder is een veilige en effectieve manier om onkruid te bestrijden, zonder dat er chemicaliën in het milieu terechtkomen. Dit is vooral goed voor onkruid dat tussen tegels woekert. Het enige wat je moet doen is een beetje bakpoeder in de spleten strooien en klaar!

Alcohol

Alcohol werkt (joh…) dehydraterend. Dit dehydraterende effect maakt alcohol perfect geschikt om onkruid uit te roeien. Voeg 30 ml wodka toe aan 2 kopjes water en een beetje afwasmiddel. Meng het in een spuitbusje en breng het mengsel rechtstreeks op het onkruid aan. Doe dit op het warmste moment van de dag voor het beste effect.

Zout, azijn en afwasmiddel

Roei je onkruid uit door het onder te dompelen in een mengsel van een kopje zout, 3,7 liter azijn, een beetje afwasmiddel en citroenolie. Sproei het mengsel rechtstreeks op het onkruid.

Maïzena

Je kunt het onkruid het moeilijker maken om te groeien door maïzena in je tuin te strooien. Maïzena doodt het onkruid niet, maar maakt het moeilijker voor onkruid om te groeien.

Met de hand

Het is geen leuke klus, maar de meest effectieve manier om ervoor te zorgen dat je tuin overwoekerd raakt door onkruid, is door het met de hand te verwijderen.  Pak het letterlijk bij de wortel aan. Gebruik een scherp voorwerp om de hele wortel eruit te trekken. Zaai de plekken waar je onkruid hebt verwijderd opnieuw in met gras, zodat de groei van het gras het onkruid blokkeert.

Afdekken

Bedek het onkruid met minstens vier lagen krantenpapier. Hierdoor krijgt het geen zonlicht meer en zal het langzaam stikken.

 

Tijd voor zomerbollen ! 

Wat een mooie border kan doen !

BRON:Libelle

Zonnepanelen in de winter. Wel of niet?

winterDat zonnepanelen licht omzetten in energie, is duidelijk. Maar wat gebeurt er als de dagen korter worden en de laaghangende zon schuilgaat achter een dikke grijze deken? Zijn zonnepanelen in de winter dan nog steeds de moeite waard om aan te schaffen, of moet je wachten tot de krokussen weer boven de grond staan?

Over het algemeen lijkt het niet interessant om zonnepanelen in de winter aan te schaffen. Vooral wanneer je de opbrengsten per maand met elkaar vergelijkt. Doordat die opbrengsten erg afhankelijk zijn van jouw situatie (o.a. het weer, de ligging en het soort paneel), is het lastig om er getallen op te plakken die voor iedereen gelden.

grafiek

 

 

 

Jaarlijks terugkerend patroon

Om die reden zal ik het patroon laten zien dat de opbrengst van zonnepanelen volgt. Kijk maar eens hoe de opbrengsten van oktober tot en met december in verhouding verschillen van die van de zomermaanden.

Die golfbeweging herhaalt zich jaarlijks, dus je zal altijd zowel goede als slechte perioden hebben. Daarom is het eigenlijk onzinnig om de aankoop van zonnepanelen in de winter uit te stellen. Zonnepanelen heb je nu eenmaal niet van grofweg april tot september. Je hebt ze het hele jaar door; de winter inclusief.

Zonnepanelen in de winter

Links en rechts hoor en lees je dat zonnepanelen in de winter helemaal geen energie opwekken. Die gedachte is te begrijpen, maar onterecht. De misleiding zit hem vooral in de naam van het product. Strikt genomen wekt een zonnepaneel energie op uit licht, dus ook wanneer de intense zon zich schuilhoudt achter een ondoordringbaar wolkendek. De opbrengst valt alleen tegen. Gemiddeld komt zo’n 30% van de jaaropbrengst uit de maanden oktober tot maart. De rest wordt opgewekt in de zonnigere maanden.

Wat leuk is om te weten, is dat de energieopwekking wel efficiënter is in de wintermaanden. In de zomer lijden de panelen wat verlies, doordat het systeem verhit raakt. Doordat de koude winterse lucht de panelen op een natuurlijke manier koel houdt, is hogere efficiëntie haalbaar.

Wil je de maximale opbrengst uit je zonnepanelen halen in de winter? Houd dan ook rekening met de laaghangende zon. Die werpt al snel lange schaduwen over de daken als je in een dichtbevolkt of bebost gebied woont, denk bijvoorbeeld aan bomen, schoorstenen en satellietschotels. In het geval van platte daken, kan zelfs de schaduw van je eigen zonnepanelen de opbrengst tegenwerken. Laat de installatie daarom altijd aan de specialist over.

En één groot voordeel als je zonnepanelen in de winter aanschaft: ze zijn gebruiksklaar als het voorjaar in maart weer begint. Vraag daarom vandaag nog offertes aan bij installateurs van zonnepanelen uit jouw regio.