Huisvliegen

We kennen het allemaal, lastige vliegen die ons zowel buiten als binnen lastig vallen. In veel gevallen gaat het om de huisvlieg die zich onder gunstige omstandigheden snel kan uitbreiden en verspreiden.


Wat zijn die omstandigheden?
Weersomstandigheden en biotoop spelen een belangrijke rol.
Bij een temperatuur van zo’n 25 graden wordt een eitje binnen een week een volwassen vlieg. Een vrouwtjesvlieg kan per keer tussen de 600 en 2000 eitjes leggen. Dan kom je,  al heel snel aan veel vliegen.  Dit verklaart ook dat de overlast het grootst is onder warme omstandigheden.

Organisch afval, rottend vlees, kliko’s en dieren zijn broedplaatsen voor deze insecten. Vooral mest van landbouwhuisdieren speelt een belangrijke rol.

De vlieg kan vanaf de bron zich ophouden op een plek enkele honderden meters verder, dus bij de buren bijvoorbeeld.

Film

 

Geef ongedierte geen kans

In en rondom het huis komen regelmatig ongewenste dieren voor.
Met eenvoudige tips houdt u hen op afstand.

Bruine en zwarte rat

De bruine rat houdt zich het liefst op in kelders, riolen, stallen en bij (vuil)stortplaatsen. De zwarte rat is een uitstekende klimmer en nestelt bij voorkeur onder het dak. Beide soorten eten alles wat zij te pakken kunnen krijgen en zijn voornamelijk ’s nachts actief.

Aanpak
Verwijder nestgelegenheden of sluit deze grondig af. Sluit ook toegangswegen af (gaten in muren, kapotte rioleringen et cetera). Ruim afval regelmatig op en berg voedingsmiddelen onbereikbaar op. Blijft de overlast aanhouden, schakel dan professionele hulp in.

Bedwants

De bedwants, ook wel wandluis, verstopt zich bij voorkeur in naden en kieren van bedden, ledikanten en beddengoed. Ook verschuilen ze zich soms achter plinten en schilderijen. Het diertje gaat ’s nachts op zoek naar zijn maaltijd: het bloed van mensen of andere zoogdieren.

Aanpak
Laat de bestrijding over aan specialisten.

 

Fruitvliegjes

Houd deze vliegjes op afstand met lavendel, knoflook, dille of basilicum. Doe afval in een emmer of vuilnisbak die afgesloten kan worden en reinig die geregeld.

Houtworm, boktor, bonte knaagkever, spinthoutkever en andere houtslopers

Al deze soorten ongedierte kunnen zich ophouden in houten meubels of onderdelen van uw woning en daar grote schade aanrichten.

Aanpak
Voor de bestrijding van deze houtslopers moet u een specialist inschakelen. Doe dit bij ontdekking zo snel mogelijk om verdere schade te beperken.

Klustervlieg

De klustervlieg is een goudkleurige vlieg die met name in het voor- en najaar voor flink wat overlast kan zorgen. Vaak houden zij zich op in spouwmuren en onder dakpannen, en komen tijdens de eerste warme dagen door naden en kieren tevoorschijn.

Aanpak
Dicht openingen in buitenmuren met fijnmazig horrengaas en plaats kleine roosters (bijenbekjes) in ventilatieopeningen in de muur. Kit open ruimtes tussen kozijn en muur (of andere naden en kieren) dicht. Kijk ook goed naar het dakbeschot aan de binnenkant. Plaats vliegenhorren.

Mieren

Er zijn diverse soorten tuinmieren, die bij grote aantallen heel hinderlijk kunnen zijn. De meest voorkomende is de bruinzwarte wegmier. Die leeft voornamelijk onder de grond, onder stenen en andere soorten bestrating. Soms komen de mieren de woning binnen op zoek naar voedsel.

Aanpak
Preventief: mieren weert u door levensmiddelen te bewaren in goed afgesloten potten. Laat ‘s nachts geen vuil vaatwerk staan en sluit afvalemmers goed af. Maak naden en kieren dicht met kit en plaats fijnmazig insectengaas voor ventilatiegaten in de gevel.

Bestrijden: u kunt mierenlokdoosjes neerzetten in de loop van de mierencolonne.

Schakel bij een buitensporige plaag een vakman in. Sommige middelen zijn zeer effectief, maar mogen alleen worden gebruikt door deskundigen.

Muggen

Muggen zijn niet dol op citronella in kaarsen of stokken, citroensap en citroenschillen. Plaats die op of naast de terrastafel. Andere geuren waar muggen niet van houden zijn: azijn, wierook en lavendel. Zet citroenplanten op het terras.

Muizen

De huismuis is tussen de 7 en 10 cm lang en heeft meestal een lichtbruine tot donkergrijze kleur. De muis houdt zich schuil onder vloeren, achter plinten, op zolder, boven (verlaagde) plafonds of achter of onder opgeslagen goederen en materialen. Vooral ’s nachts komen muizen tevoorschijn, op zoek naar voedsel.

Aanpak
Zorg dat muizen uw woning niet binnen kunnen komen. Dicht gaten en kieren in muren, bij deuren en ramen. Voorzie ventilatieopeningen van zogenaamde muizenroosters (maximaal 0,5 cm brede roosteropeningen). Berg voedsel en afval onbereikbaar op.

Papiervisjes

Het papiervisje gedijt het best in droge, warme ruimtes en plant zich daar in rap tempo voort. Het voedt zich met cellulose, een stof die vooral in papier voorkomt. Papiervisjes zijn dan ook vaak in boekenkasten te vinden.

Aanpak
Maak alles schoon, schud papier uit en zuig de diertjes op met de stofzuiger. Zijn de diertjes talrijk, schakel dan een professionele bestrijder in.

Slakken

Strooi koffiedik rond de planten of leg fijngemalen schelpen, kiezeltjes of stukjes eierschaal in de tuin tussen de gewassen. Slakken houden niet van stekelige oppervlakten.

Steenmarters

Steenmarters zorgen voor geluids- en stankoverlast en schade aan kabels en isolatiemateriaal op zolders van vooral oudere huizen. Steenmarters kruipen met gemak door openingen van 5 centimeter.

Aanpak
Een steenmarter is een beschermde diersoort. Hij mag niet gedood worden. Zorg voor goede wering: dicht gaten en kieren in daken en muren af.

Vlooien

Vlooien komen vaak het huis binnen via huisdieren. Vlooienbeten verraden hun aanwezigheid.

Aanpak
Geef uw hond of kat een vlooienband, stofzuig frequent en gooi de stofzuigerzak meteen weg.

Wespen

Wespen steken als ze in het nauw worden gedreven.

Aanpak
Preventief: wespen zoeken zoetigheid. Houd de boel daarom goed schoon en sluit bijvoorbeeld de vuilbak met groente- en fruitafval goed af. Wespen helemaal voorkomen is onmogelijk.

Bestrijden: maak een wespenval met wat cola of limonade en hang of zet deze ver van de tafel of ligstoel. Wespennesten kunt u zelf verwijderen, daarvoor zijn middelen te koop. Maar het is beter om dit door een professional te laten doen. Je moet namelijk precies weten waar je het gif toepast om effect te sorteren.

Zilvervisjes

Zilvervisjes zitten in natte ruimtes zoals een badkamer, toilet en keuken.

Aanpak
Droog en ventileer de ruimtes goed.

Verantwoordelijkheid

Voor alle soorten overlast door ongedierte geldt dat de eigenwoningbezitter in eerste instantie zelf verantwoordelijk is. Dat betekent dat u zelf op onderzoek uit moet gaan en de oorzaak van de overlast moet proberen weg te nemen of aan te pakken. De gemeente heeft op het gebied van ongediertebeheersing echter wel een zorgplicht. Die is van toepassing wanneer gevaar optreedt voor de omgeving of voor de gezondheid.

Meer informatie

Het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) is het landelijke kenniscentrum op het gebied van dierplaagbeheersing en milieubescherming.

› Ga naar het KAD

natuurlijke manieren om onkruid te bestrijden

Heet water

Giet heet water over de plaatsen met onkruid. De bladeren sterven af door de plotste hitte en groeien minder talrijk en trager terug.

Zout

Meng een liter water met een grote hoeveelheid zout. Het zout werkt in op de wortels van het onkruid waardoor ze meteen afsterven. Strooizout is nog effectiever dan gewoon keukenzout.

Azijn

Azijn heeft iedereen wel in huis en het blijkt perfect te werken tegen onkruid ! Meng een liter water met een beetje azijn, besproei het onkruid en je hebt er geen last meer van.

Kookvocht

Aardappelen gekookt ? Hou het kookvocht bij ! Water in combinatie met het zetmeel van de aardappelen zal het onkruid bestrijden in een handomdraai.

Bakpoeder

Bakpoeder is een veilige en effectieve manier om onkruid te bestrijden, zonder dat er chemicaliën in het milieu terechtkomen. Dit is vooral goed voor onkruid dat tussen tegels woekert. Het enige wat je moet doen is een beetje bakpoeder in de spleten strooien en klaar!

Alcohol

Alcohol werkt (joh…) dehydraterend. Dit dehydraterende effect maakt alcohol perfect geschikt om onkruid uit te roeien. Voeg 30 ml wodka toe aan 2 kopjes water en een beetje afwasmiddel. Meng het in een spuitbusje en breng het mengsel rechtstreeks op het onkruid aan. Doe dit op het warmste moment van de dag voor het beste effect.

Zout, azijn en afwasmiddel

Roei je onkruid uit door het onder te dompelen in een mengsel van een kopje zout, 3,7 liter azijn, een beetje afwasmiddel en citroenolie. Sproei het mengsel rechtstreeks op het onkruid.

Maïzena

Je kunt het onkruid het moeilijker maken om te groeien door maïzena in je tuin te strooien. Maïzena doodt het onkruid niet, maar maakt het moeilijker voor onkruid om te groeien.

Met de hand

Het is geen leuke klus, maar de meest effectieve manier om ervoor te zorgen dat je tuin overwoekerd raakt door onkruid, is door het met de hand te verwijderen.  Pak het letterlijk bij de wortel aan. Gebruik een scherp voorwerp om de hele wortel eruit te trekken. Zaai de plekken waar je onkruid hebt verwijderd opnieuw in met gras, zodat de groei van het gras het onkruid blokkeert.

Afdekken

Bedek het onkruid met minstens vier lagen krantenpapier. Hierdoor krijgt het geen zonlicht meer en zal het langzaam stikken.

 

Tijd voor zomerbollen ! 

Wat een mooie border kan doen !

BRON:Libelle

Wij houden spinnen het liefst buiten de deur!

Met de komst van het voorjaar komen ook spinnen weer tevoorschijn. Daar wordt niet iedereen vrolijk van, een groot deel van de mensen gruwelt zelfs van het idee!

 

 

 

Natuurlijk, spinnen zijn nuttig, maar wij hebben er ook het liefst zo min mogelijk van in onze directe omgeving. Als je een spin ziet kan je er natuurlijk gewapend met stofzuiger achteraan gaan, maar dit is niet heel diervriendelijk. Bovendien, voorkomen is beter dan genezen toch? Wij hebben een geweldige manier gevonden die spinnen (en ander ongedierte zoals muizen en kakkerlakken, bonus!) buiten de deur te houden waarbij geen dure ongediertebestrijding bij komt kijken. Wij raden je aan om een lekkere verse muntplant in huis neer te zetten. Een muntplant ruikt niet alleen fris, maar zorgt er ook voor dat muizen, kakkerlakken, spinnen en ander ongedierte buiten het huis blijft. De reden? Ze vinden ze geur van munt echt afschuwelijk! Voor ons ruikt het heerlijk, een echte win-win-situatie dus!

Bijvliegen

Zaten we op 11 februari nog plaatselijk in ruim 10 centimeter sneeuw, een week later was het vrijwel overal ruim 10 graden. Dat heeft veel overwinterende dieren wakker gemaakt, zo ook de bijvlieg.
Er zijn al ruim 30 waarnemingen gedaan dit jaar en nog ieder dag komen er meldingen bij. Hij is makkelijk te herkennen aan de typische verticale haarrijen op de ogen. En het is de enige bijvlieg die overwintert als volwassen individu. In het vroege voorjaar komen al snel andere bijvliegen uit hun pop te voorschijn en kan je bloeiende wilgen verschillende soorten bijvliegen zien. Bijvlieg | Foto: John Smit

Film over “De Maarsseveense Plassen”

car1

plassen2

plassen5

 

 

 

 

Klik hier om de film te bekijken.

Nadat ik 35 jaar in Utrecht werkte en woonde ben ik nu al weer 3 jaar terug in het Noord Limburgse Helden.

Bij Utrecht wordt hier al snel gedacht aan de randstad. Vaak spreken ze hier dan ook over “Holland”, waarschijnlijk omdat het boven de rivieren ligt.. Omgekeerd associëren ze in Utrecht Limburg met het Zuid-Limburgse heuvellandschap.

Als ik hier in Limburg vertel over mijn verleden in Utrecht zijn er weinigen die begrijpen, dat ik daar, als dorpsjongen, heb kunnen leven.

plassen

plassen3

 

 

 

 

 

De laatste 23 jaar woonde ik in het vechtplassengebied aan de Maarsseveense plassen.
Het is een gevarieerde landelijke omgeving met waarop we hier, tussen de dennenplantages, jaloers kunnen zijn.
Film
Op de grens van Noord-Holland en Utrecht, tussen de Vecht en de Heuvelrug ligt één van de opmerkelijkste natuurgebieden van Europa, de Oostelijke Vechtplassen. Een reeks laagveengebieden met een afwisseling van meren en plassen, bos en open landschap, inclusief het zeldzame en nog maar op enkele plaatsen voorkomende trilveen.

En het bijzondere is dat nog altijd precies te zien is hoe dit natuurgebied in de loop der eeuwen heeft kunnen ontstaan. De Agrarische Natuurvereniging heeft dit prachtige natuurgebied op beeld laten vastleggen. ‘Natura2000 Oostelijke Vechtplassen Utrecht- een gebied om te koesteren…’.

Klik hier om de film te bekijken.

 

Bovenste foto: Chalet aan de Maasseveense Plassen
Onderste foto’s: De plas in mijn achtertuin.

 

 

 

 

 

Weinig tuinvogels

meesjeEen rijkelijk gevulde voederplank, de eerste vriesnachten maar toch nog geen of nauwelijks vogels in je tuin te bespeuren. Het is nog vroeg in het seizoen en de echte winter is nog niet begonnen, maar het lijkt erop dat twee factoren de opvallende afwezigheid van tuinvogels op dit moment kunnen verklaren: het grote noten- en zadenaanbod en een slecht broedseizoen.

Veel voedsel

Vooral zaadeters zoals mezen en vinken laten zich voorlopig maar moeilijk verleiden tot een tuinbezoek. Logisch: met een topjaar voor beukennootjes en een ruim aanbod van bessen is er relatief veel voedsel te vinden in de natuur. Vogels besparen zich dan de risicovolle onderneming om zich in de buurt van mensen, ramen en huiskatten te laten zien. Ze zijn daarnaast ook veel meer vertrouwd met natuurlijk voedsel.

Slecht broedseizoen

Daarnaast beleefden veel typische tuinvogelsoorten een slecht broedseizoen als gevolg van het koude en natte voorjaar. Dat sommige koolmezen twee weken geleden nog een broedpoging ondernamen, toont aan dat ze tot op het laatste ogenblik hebben geprobeerd om de slechte resultaten nog enigszins recht te zetten. Vogels laten zich dus niet alleen minder zien: dit jaar zijn er wellicht ook minder.

Voederen blijft dus belangrijk, maar mondjesmaat en regelmatig – en houd in de gaten wanneer de voorraad slinkt. Voedsel dat niet opgegeten wordt kan gaan ontkiemen of beschimmelen.

Tekst: Gerald Driessens, Natuurpunt Studie
Bron: Nature Today

Geplaatst in: Nieuws

Mussen willen meer groen

mussen1De mussenstand is in de jaren negentig met de helft afgenomen. Die sterke daling is gelukkig tot stand gekomen, maar goed gaat het nog altijd niet met dit ooit zo alledaagse vogeltje. Sinds 2007 onderzoekt René Oosterhuis in zijn woonplaats Leek (Groningen) waaraan dat zou kunnen liggen. En inmiddels denkt hij een oorzaak te hebben gevonden, namelijk te weinig groen waardoor er te weinig insecten zijn. Als er te weinig insecten zijn, ligt het broedsucces lager. Mussen die groot worden gebracht met ander voedsel, zoals brood of zaden, zijn kleiner en lichter en hebben daarmee een kleinere overlevingskans.

 

 

 • mussen2

  Oosterhuis ontdekte dat dat fenomeen zich in stedelijk gebied veel vaker voordoet dan op het platteland. En dat heeft alles te maken met het ontbreken van groen in de stad. Mussen hebben behoefte aan hagen en meidoorns en die vinden ze steeds minder, nu mensen hun tuinen meer bestraten en harde schuttingen plaatsen in plaats van heggen. En als er groen in de tuin staat, is dat vaak uitheems groen uit tuincentra waar minder insecten op afkomen.

  Honkvast

  Mussen zijn zeer honkvast en leven vaak in een gebied van slechts enkele honderden vierkante meters. Om te overleven, moeten ze in het voorjaar en in de zomer voldoende voedsel vinden in dit kleine gebied. Meer inheems groen in de tuin en in de openbare ruimte, als trekpleister voor insecten, zou dit vogeltje dus enorm helpen. Help de mus, en heel veel andere dieren, door van uw tuin een Tuinreservaat te maken.

  BRON: Vroege vogels

   

Zonnepanelen in de winter. Wel of niet?

winterDat zonnepanelen licht omzetten in energie, is duidelijk. Maar wat gebeurt er als de dagen korter worden en de laaghangende zon schuilgaat achter een dikke grijze deken? Zijn zonnepanelen in de winter dan nog steeds de moeite waard om aan te schaffen, of moet je wachten tot de krokussen weer boven de grond staan?

Over het algemeen lijkt het niet interessant om zonnepanelen in de winter aan te schaffen. Vooral wanneer je de opbrengsten per maand met elkaar vergelijkt. Doordat die opbrengsten erg afhankelijk zijn van jouw situatie (o.a. het weer, de ligging en het soort paneel), is het lastig om er getallen op te plakken die voor iedereen gelden.

grafiek

 

 

 

Jaarlijks terugkerend patroon

Om die reden zal ik het patroon laten zien dat de opbrengst van zonnepanelen volgt. Kijk maar eens hoe de opbrengsten van oktober tot en met december in verhouding verschillen van die van de zomermaanden.

Die golfbeweging herhaalt zich jaarlijks, dus je zal altijd zowel goede als slechte perioden hebben. Daarom is het eigenlijk onzinnig om de aankoop van zonnepanelen in de winter uit te stellen. Zonnepanelen heb je nu eenmaal niet van grofweg april tot september. Je hebt ze het hele jaar door; de winter inclusief.

Zonnepanelen in de winter

Links en rechts hoor en lees je dat zonnepanelen in de winter helemaal geen energie opwekken. Die gedachte is te begrijpen, maar onterecht. De misleiding zit hem vooral in de naam van het product. Strikt genomen wekt een zonnepaneel energie op uit licht, dus ook wanneer de intense zon zich schuilhoudt achter een ondoordringbaar wolkendek. De opbrengst valt alleen tegen. Gemiddeld komt zo’n 30% van de jaaropbrengst uit de maanden oktober tot maart. De rest wordt opgewekt in de zonnigere maanden.

Wat leuk is om te weten, is dat de energieopwekking wel efficiënter is in de wintermaanden. In de zomer lijden de panelen wat verlies, doordat het systeem verhit raakt. Doordat de koude winterse lucht de panelen op een natuurlijke manier koel houdt, is hogere efficiëntie haalbaar.

Wil je de maximale opbrengst uit je zonnepanelen halen in de winter? Houd dan ook rekening met de laaghangende zon. Die werpt al snel lange schaduwen over de daken als je in een dichtbevolkt of bebost gebied woont, denk bijvoorbeeld aan bomen, schoorstenen en satellietschotels. In het geval van platte daken, kan zelfs de schaduw van je eigen zonnepanelen de opbrengst tegenwerken. Laat de installatie daarom altijd aan de specialist over.

En één groot voordeel als je zonnepanelen in de winter aanschaft: ze zijn gebruiksklaar als het voorjaar in maart weer begint. Vraag daarom vandaag nog offertes aan bij installateurs van zonnepanelen uit jouw regio.