Huisvliegen

We kennen het allemaal, lastige vliegen die ons zowel buiten als binnen lastig vallen. In veel gevallen gaat het om de huisvlieg die zich onder gunstige omstandigheden snel kan uitbreiden en verspreiden.


Wat zijn die omstandigheden?
Weersomstandigheden en biotoop spelen een belangrijke rol.
Bij een temperatuur van zo’n 25 graden wordt een eitje binnen een week een volwassen vlieg. Een vrouwtjesvlieg kan per keer tussen de 600 en 2000 eitjes leggen. Dan kom je,  al heel snel aan veel vliegen.  Dit verklaart ook dat de overlast het grootst is onder warme omstandigheden.

Organisch afval, rottend vlees, kliko’s en dieren zijn broedplaatsen voor deze insecten. Vooral mest van landbouwhuisdieren speelt een belangrijke rol.

De vlieg kan vanaf de bron zich ophouden op een plek enkele honderden meters verder, dus bij de buren bijvoorbeeld.

Film

 

Geef ongedierte geen kans

In en rondom het huis komen regelmatig ongewenste dieren voor.
Met eenvoudige tips houdt u hen op afstand.

Bruine en zwarte rat

De bruine rat houdt zich het liefst op in kelders, riolen, stallen en bij (vuil)stortplaatsen. De zwarte rat is een uitstekende klimmer en nestelt bij voorkeur onder het dak. Beide soorten eten alles wat zij te pakken kunnen krijgen en zijn voornamelijk ’s nachts actief.

Aanpak
Verwijder nestgelegenheden of sluit deze grondig af. Sluit ook toegangswegen af (gaten in muren, kapotte rioleringen et cetera). Ruim afval regelmatig op en berg voedingsmiddelen onbereikbaar op. Blijft de overlast aanhouden, schakel dan professionele hulp in.

Bedwants

De bedwants, ook wel wandluis, verstopt zich bij voorkeur in naden en kieren van bedden, ledikanten en beddengoed. Ook verschuilen ze zich soms achter plinten en schilderijen. Het diertje gaat ’s nachts op zoek naar zijn maaltijd: het bloed van mensen of andere zoogdieren.

Aanpak
Laat de bestrijding over aan specialisten.

 

Fruitvliegjes

Houd deze vliegjes op afstand met lavendel, knoflook, dille of basilicum. Doe afval in een emmer of vuilnisbak die afgesloten kan worden en reinig die geregeld.

Houtworm, boktor, bonte knaagkever, spinthoutkever en andere houtslopers

Al deze soorten ongedierte kunnen zich ophouden in houten meubels of onderdelen van uw woning en daar grote schade aanrichten.

Aanpak
Voor de bestrijding van deze houtslopers moet u een specialist inschakelen. Doe dit bij ontdekking zo snel mogelijk om verdere schade te beperken.

Klustervlieg

De klustervlieg is een goudkleurige vlieg die met name in het voor- en najaar voor flink wat overlast kan zorgen. Vaak houden zij zich op in spouwmuren en onder dakpannen, en komen tijdens de eerste warme dagen door naden en kieren tevoorschijn.

Aanpak
Dicht openingen in buitenmuren met fijnmazig horrengaas en plaats kleine roosters (bijenbekjes) in ventilatieopeningen in de muur. Kit open ruimtes tussen kozijn en muur (of andere naden en kieren) dicht. Kijk ook goed naar het dakbeschot aan de binnenkant. Plaats vliegenhorren.

Mieren

Er zijn diverse soorten tuinmieren, die bij grote aantallen heel hinderlijk kunnen zijn. De meest voorkomende is de bruinzwarte wegmier. Die leeft voornamelijk onder de grond, onder stenen en andere soorten bestrating. Soms komen de mieren de woning binnen op zoek naar voedsel.

Aanpak
Preventief: mieren weert u door levensmiddelen te bewaren in goed afgesloten potten. Laat ‘s nachts geen vuil vaatwerk staan en sluit afvalemmers goed af. Maak naden en kieren dicht met kit en plaats fijnmazig insectengaas voor ventilatiegaten in de gevel.

Bestrijden: u kunt mierenlokdoosjes neerzetten in de loop van de mierencolonne.

Schakel bij een buitensporige plaag een vakman in. Sommige middelen zijn zeer effectief, maar mogen alleen worden gebruikt door deskundigen.

Muggen

Muggen zijn niet dol op citronella in kaarsen of stokken, citroensap en citroenschillen. Plaats die op of naast de terrastafel. Andere geuren waar muggen niet van houden zijn: azijn, wierook en lavendel. Zet citroenplanten op het terras.

Muizen

De huismuis is tussen de 7 en 10 cm lang en heeft meestal een lichtbruine tot donkergrijze kleur. De muis houdt zich schuil onder vloeren, achter plinten, op zolder, boven (verlaagde) plafonds of achter of onder opgeslagen goederen en materialen. Vooral ’s nachts komen muizen tevoorschijn, op zoek naar voedsel.

Aanpak
Zorg dat muizen uw woning niet binnen kunnen komen. Dicht gaten en kieren in muren, bij deuren en ramen. Voorzie ventilatieopeningen van zogenaamde muizenroosters (maximaal 0,5 cm brede roosteropeningen). Berg voedsel en afval onbereikbaar op.

Papiervisjes

Het papiervisje gedijt het best in droge, warme ruimtes en plant zich daar in rap tempo voort. Het voedt zich met cellulose, een stof die vooral in papier voorkomt. Papiervisjes zijn dan ook vaak in boekenkasten te vinden.

Aanpak
Maak alles schoon, schud papier uit en zuig de diertjes op met de stofzuiger. Zijn de diertjes talrijk, schakel dan een professionele bestrijder in.

Slakken

Strooi koffiedik rond de planten of leg fijngemalen schelpen, kiezeltjes of stukjes eierschaal in de tuin tussen de gewassen. Slakken houden niet van stekelige oppervlakten.

Steenmarters

Steenmarters zorgen voor geluids- en stankoverlast en schade aan kabels en isolatiemateriaal op zolders van vooral oudere huizen. Steenmarters kruipen met gemak door openingen van 5 centimeter.

Aanpak
Een steenmarter is een beschermde diersoort. Hij mag niet gedood worden. Zorg voor goede wering: dicht gaten en kieren in daken en muren af.

Vlooien

Vlooien komen vaak het huis binnen via huisdieren. Vlooienbeten verraden hun aanwezigheid.

Aanpak
Geef uw hond of kat een vlooienband, stofzuig frequent en gooi de stofzuigerzak meteen weg.

Wespen

Wespen steken als ze in het nauw worden gedreven.

Aanpak
Preventief: wespen zoeken zoetigheid. Houd de boel daarom goed schoon en sluit bijvoorbeeld de vuilbak met groente- en fruitafval goed af. Wespen helemaal voorkomen is onmogelijk.

Bestrijden: maak een wespenval met wat cola of limonade en hang of zet deze ver van de tafel of ligstoel. Wespennesten kunt u zelf verwijderen, daarvoor zijn middelen te koop. Maar het is beter om dit door een professional te laten doen. Je moet namelijk precies weten waar je het gif toepast om effect te sorteren.

Zilvervisjes

Zilvervisjes zitten in natte ruimtes zoals een badkamer, toilet en keuken.

Aanpak
Droog en ventileer de ruimtes goed.

Verantwoordelijkheid

Voor alle soorten overlast door ongedierte geldt dat de eigenwoningbezitter in eerste instantie zelf verantwoordelijk is. Dat betekent dat u zelf op onderzoek uit moet gaan en de oorzaak van de overlast moet proberen weg te nemen of aan te pakken. De gemeente heeft op het gebied van ongediertebeheersing echter wel een zorgplicht. Die is van toepassing wanneer gevaar optreedt voor de omgeving of voor de gezondheid.

Meer informatie

Het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) is het landelijke kenniscentrum op het gebied van dierplaagbeheersing en milieubescherming.

› Ga naar het KAD

Korstmossen vieren Hoogtij

13-04-2018

Geen betere tijd om buiten korstmossen te bewonderen dan nu. Het is nat, er valt alweer volop licht en daar komt bij dat de korstmossen zich de afgelopen twintig jaar spectaculair hebben hersteld.

Terug van weggeweest

Aangezien korstmossen hun voedsel uit de lucht halen, zijn ze erg gevoelig voor luchtvervuiling. In de jaren tachtig waren ze om die reden uit grote delen van het land verdwenen. Maar nu zijn ze helemaal terug van weggeweest, ook in het Gooi.

Plakkaten

“Als je foto’s ziet van boomstammen van pakweg dertig jaar geleden, waren deze kaal en doods. Fotografeer je dezelfde boom vandaag de dag opnieuw, dan zie je allerlei kleurige plakkaten (korst)mossen”, aldus de Hilversumse bioloog en mossenspecialist Henk Siebel. “Sinds er geen sulfaten meer in de lucht zitten, hebben de korstmossen zich spectaculair hersteld.”

Fraaie kleuren

Wie er oog voor heeft, kan overal weer fraaie korstmossen aantreffen. Eén van de meest opvallende is het Groot Dooiermos. Deze vormt de bekende oranje-gele plakkaten die je vaak tegenkomt op muren. Aangezien deze soort als een van de weinige korstmossen profiteert van luchtvervuiling met ammoniak, is hij overal gemakkelijk te vinden.

Groot Dooiermos

Groot-Dooiermos

Onsterfelijk

Korstmossen groeien hooguit enkele millimeters per jaar. Een ronde plak ter grootte van een twee-euromunt, heeft een straal van 13 millimeter en kan dus zo vijf tot tien jaar oud zijn. Ze stoppen niet met groeien en ze verspreiden zich door deeltjes af te splitsen die zich elders kunnen vestigen. Dat maakt korstmossen in principe onsterfelijk, tenzij milieuverontreiniging hen fataal wordt.

Extreme omstandigheden

Om zo lang op dezelfde plek te blijven voortbestaan, moet je dus opgewassen zijn tegen extreme omstandigheden. Zo kunnen korstmossen zich bij aanhoudende droogte zich volledig laten verdorren. Denk maar aan het rendiermos dat op open, droge plekken op de heide voorkomt. Wanneer je daar tijdens een droge periode op stapt, kun je het horen verpulveren. Maar breekt er weer een regenperiode aan, dan worden korstmossen weer buigzaam en sponzig.

Samenlevingsvorm

Maar de grootste bijzonderheid van korstmossen is dat het eigenlijk geen planten zijn, maar samenlevingsvormen (symbiose) van een alg en een schimmel. Dat verklaart de bleekgroene kleur van veel soorten kortmossen. Ze bestaan namelijk uit witte schimmeldraden waartussen zich groene cellen bevinden van de alg. Het zijn deze cellen die bladgroen bevatten en die zodoende onder invloed van het daglicht suikers kunnen maken uit CO2 en water. Daarom vind je de meeste korstmossen vooral aan de zuidwestkant van bomen, stenen of gebouwen, omdat daar de grootste beschikbaarheid van licht en water is.

Dove Heidelucifer

In Nederland leven ruim 700 soorten korstmossen, waarvan de Dove Heidelucifer (Cladonia macilenta) wellicht één van de meest tot de verbeelding sprekende soorten is, vanwege zijn opvallende felrode knopjes. De knopjes worden ook wel apothecia genoemd en ze bevatten de sporen waarmee de soort zich via de wind, regen of aanraking door dieren kan verspreiden.

Dove Heidelucifer
Dove Heidelucifer

Zelf vinden

Je vindt de Dove Heidelucifer op de bodem in heide en stuifzanden, ook vaak op dood hout en stronken mits deze niet teveel in de schaduw liggen. Als je goed zoekt, zal je hem altijd wel vinden, want hij is niet zeldzaam. Vaak vind je de Dove Heidelucifer samen met het Bruin Heidestaartje dat er vrijwel hetzelfde uitziet, maar de rode puntjes mist. Ook het Bekermos (Cladonia pyxidata) dat eruit ziet als conische kegeltjes die ondersteboven op hun punt staan, is op de meeste plekken van de partij.

Rendiermos

Rendiermos

Groot-Dooiermos

Groot-Dooiermos

BRON: Goois Natuurreservaat

Rosse woelluis

Rosse woelluis eet walnoot
Het is even knagen, maar dan heb je ook wat. De rosse woelmuis past zijn menu aan op het seizoen. In de lente voedt hij zich met groene planten, in de herfst en winter met noten en zaden. Gefilmd door Monique Loman

 

 

De rosse woelmuis komt bijna in heel Nederland voor. De soort houdt geen winterslaap en past zijn menu zoveel mogelijk aan aan het seizoen. In de zomerperiode eet hij vooral groene planten, in de herfst en winter eet hij zaden en noten. Mooi gefotografeerd door.

Bron: vroege vogels

Wij houden spinnen het liefst buiten de deur!

Met de komst van het voorjaar komen ook spinnen weer tevoorschijn. Daar wordt niet iedereen vrolijk van, een groot deel van de mensen gruwelt zelfs van het idee!

 

 

 

Natuurlijk, spinnen zijn nuttig, maar wij hebben er ook het liefst zo min mogelijk van in onze directe omgeving. Als je een spin ziet kan je er natuurlijk gewapend met stofzuiger achteraan gaan, maar dit is niet heel diervriendelijk. Bovendien, voorkomen is beter dan genezen toch? Wij hebben een geweldige manier gevonden die spinnen (en ander ongedierte zoals muizen en kakkerlakken, bonus!) buiten de deur te houden waarbij geen dure ongediertebestrijding bij komt kijken. Wij raden je aan om een lekkere verse muntplant in huis neer te zetten. Een muntplant ruikt niet alleen fris, maar zorgt er ook voor dat muizen, kakkerlakken, spinnen en ander ongedierte buiten het huis blijft. De reden? Ze vinden ze geur van munt echt afschuwelijk! Voor ons ruikt het heerlijk, een echte win-win-situatie dus!

Herten: Het gewei

Het gewei van een mannetjes edelhert kan indrukwekkende vormen aannemen. Bijzonder genoeg wordt het gewei elk jaar volledig afgeworpen en krijgen ze het jaar daarop een zwaarder en groter gewei. Hoe gaat dat in z’n werk?

De eerste aanzet van een gewei zijn de rozenstokken. Deze ontwikkelen zich als het mannetje zeven maanden oud is.

Fotograaf: chrismeeuwis. 

Wanneer hij een jaar oud is begint het gewei te groeien. Z’n eerste gewei heeft meestal nog geen vertakkingen en wordt dan ook een spiesgewei genoemd.  Tijdens het groeien zit er nog huid om het gewei. De zachte fluweelachtige basthuid rondom het gewei zorgt ervoor dat de hoorns voedingstoffen krijgen.


Fotograaf: Erikneuteboom. 

Rond de zomer zijn de nieuwe geweien (zowel de spiesgeweien als de oudere vertakte geweien) volgroeid en gaat de basthuid loszitten en jeuken. Edelherten vegen dit eraf door tegen bomen aan te schuren met hun gewei. Hierbij komt er bloed en boomsap vrij die het gewei een bloederig uiterlijk geeft. Vaak blijven er een tijdje slierten huid langs de kop hangen.


Fotograaf: Dinant.

Bronsttijd

Begin september gaan de herten op zoek naar hindes om te paren, ook wel bronst genoemd. De mannetjes laten in deze periode hun lokroep horen, het burlen, en strijden om de vrouwtjes. Een volgroeid gewei is in deze tijd een machtig wapen in de strijd.


Fotograaf: Kasteelheertje

Aan het eind van de winter werpen de mannetjes hun geweien af. Ze zijn moe en zien er gehavend uit, maar de groei van een nieuw gewei begint al weer.


Fotograaf: risseeuw

BRON: Vroege Vogels

Uilen en hun oog-kleur

Wist je dat je aan de kleur van de ogen kan zien wanneer een uil vliegt?
– Oranje: deze uil vliegt meestal in de schemering, zoals de oehoe
– Zwarte: deze uil vliegt meestal ’s nachts, zoals de kerkuil
– Geel: deze uil vliegt meestal overdag, zoals de steenuil
> www.natuurpunt.be/uilen-herkennen-en-uilen-zien

Foto’s: Oehoe – Eric Malfait, Kerkuil – Eric Malfait, Steenuil – François Van Bauwel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bijvliegen

Zaten we op 11 februari nog plaatselijk in ruim 10 centimeter sneeuw, een week later was het vrijwel overal ruim 10 graden. Dat heeft veel overwinterende dieren wakker gemaakt, zo ook de bijvlieg.
Er zijn al ruim 30 waarnemingen gedaan dit jaar en nog ieder dag komen er meldingen bij. Hij is makkelijk te herkennen aan de typische verticale haarrijen op de ogen. En het is de enige bijvlieg die overwintert als volwassen individu. In het vroege voorjaar komen al snel andere bijvliegen uit hun pop te voorschijn en kan je bloeiende wilgen verschillende soorten bijvliegen zien. Bijvlieg | Foto: John Smit

Knorrende kikkers

 

Bruine kikkers zijn, samen met de gewone pad, de eerste amfibieën die in het voorjaar naar het water trekken om hun eitjes af te zetten.   Hoor wat knort daar… Het geluid van de bruine kikker is niet echt kwaken zoals groene kikkers dat doen. Bruine kikkers hebben geen uitwendige kwaakblaas zoals groene kikkers, die dan ook heel hard kunnen kwaken. Bruine kikkers maken een zacht knorrend geluid. Op de website van RAVON is het geluid te beluisteren.

Met dit geluid lokken de mannetjes vrouwtjes naar het water. Die vrouwtjes hebben dus een heel goed gehoororgaan. Wanneer een vrouwtje bruine kikker dichtbij een knorrend mannetje komt, wordt zij door hem omklemd. Door het vrouwtje lange tijd vast te houden, verzekert het mannetje zich ervan dat de eitjes van het vrouwtje door hém bevrucht worden.   Ook alweer bruine kikkers in jouw tuin gezien of gehoord? Geef je waarneming door!