Geef ongedierte geen kans

In en rondom het huis komen regelmatig ongewenste dieren voor.
Met eenvoudige tips houdt u hen op afstand.

Bruine en zwarte rat

De bruine rat houdt zich het liefst op in kelders, riolen, stallen en bij (vuil)stortplaatsen. De zwarte rat is een uitstekende klimmer en nestelt bij voorkeur onder het dak. Beide soorten eten alles wat zij te pakken kunnen krijgen en zijn voornamelijk ’s nachts actief.

Aanpak
Verwijder nestgelegenheden of sluit deze grondig af. Sluit ook toegangswegen af (gaten in muren, kapotte rioleringen et cetera). Ruim afval regelmatig op en berg voedingsmiddelen onbereikbaar op. Blijft de overlast aanhouden, schakel dan professionele hulp in.

Bedwants

De bedwants, ook wel wandluis, verstopt zich bij voorkeur in naden en kieren van bedden, ledikanten en beddengoed. Ook verschuilen ze zich soms achter plinten en schilderijen. Het diertje gaat ’s nachts op zoek naar zijn maaltijd: het bloed van mensen of andere zoogdieren.

Aanpak
Laat de bestrijding over aan specialisten.

 

Fruitvliegjes

Houd deze vliegjes op afstand met lavendel, knoflook, dille of basilicum. Doe afval in een emmer of vuilnisbak die afgesloten kan worden en reinig die geregeld.

Houtworm, boktor, bonte knaagkever, spinthoutkever en andere houtslopers

Al deze soorten ongedierte kunnen zich ophouden in houten meubels of onderdelen van uw woning en daar grote schade aanrichten.

Aanpak
Voor de bestrijding van deze houtslopers moet u een specialist inschakelen. Doe dit bij ontdekking zo snel mogelijk om verdere schade te beperken.

Klustervlieg

De klustervlieg is een goudkleurige vlieg die met name in het voor- en najaar voor flink wat overlast kan zorgen. Vaak houden zij zich op in spouwmuren en onder dakpannen, en komen tijdens de eerste warme dagen door naden en kieren tevoorschijn.

Aanpak
Dicht openingen in buitenmuren met fijnmazig horrengaas en plaats kleine roosters (bijenbekjes) in ventilatieopeningen in de muur. Kit open ruimtes tussen kozijn en muur (of andere naden en kieren) dicht. Kijk ook goed naar het dakbeschot aan de binnenkant. Plaats vliegenhorren.

Mieren

Er zijn diverse soorten tuinmieren, die bij grote aantallen heel hinderlijk kunnen zijn. De meest voorkomende is de bruinzwarte wegmier. Die leeft voornamelijk onder de grond, onder stenen en andere soorten bestrating. Soms komen de mieren de woning binnen op zoek naar voedsel.

Aanpak
Preventief: mieren weert u door levensmiddelen te bewaren in goed afgesloten potten. Laat ‘s nachts geen vuil vaatwerk staan en sluit afvalemmers goed af. Maak naden en kieren dicht met kit en plaats fijnmazig insectengaas voor ventilatiegaten in de gevel.

Bestrijden: u kunt mierenlokdoosjes neerzetten in de loop van de mierencolonne.

Schakel bij een buitensporige plaag een vakman in. Sommige middelen zijn zeer effectief, maar mogen alleen worden gebruikt door deskundigen.

Muggen

Muggen zijn niet dol op citronella in kaarsen of stokken, citroensap en citroenschillen. Plaats die op of naast de terrastafel. Andere geuren waar muggen niet van houden zijn: azijn, wierook en lavendel. Zet citroenplanten op het terras.

Muizen

De huismuis is tussen de 7 en 10 cm lang en heeft meestal een lichtbruine tot donkergrijze kleur. De muis houdt zich schuil onder vloeren, achter plinten, op zolder, boven (verlaagde) plafonds of achter of onder opgeslagen goederen en materialen. Vooral ’s nachts komen muizen tevoorschijn, op zoek naar voedsel.

Aanpak
Zorg dat muizen uw woning niet binnen kunnen komen. Dicht gaten en kieren in muren, bij deuren en ramen. Voorzie ventilatieopeningen van zogenaamde muizenroosters (maximaal 0,5 cm brede roosteropeningen). Berg voedsel en afval onbereikbaar op.

Papiervisjes

Het papiervisje gedijt het best in droge, warme ruimtes en plant zich daar in rap tempo voort. Het voedt zich met cellulose, een stof die vooral in papier voorkomt. Papiervisjes zijn dan ook vaak in boekenkasten te vinden.

Aanpak
Maak alles schoon, schud papier uit en zuig de diertjes op met de stofzuiger. Zijn de diertjes talrijk, schakel dan een professionele bestrijder in.

Slakken

Strooi koffiedik rond de planten of leg fijngemalen schelpen, kiezeltjes of stukjes eierschaal in de tuin tussen de gewassen. Slakken houden niet van stekelige oppervlakten.

Steenmarters

Steenmarters zorgen voor geluids- en stankoverlast en schade aan kabels en isolatiemateriaal op zolders van vooral oudere huizen. Steenmarters kruipen met gemak door openingen van 5 centimeter.

Aanpak
Een steenmarter is een beschermde diersoort. Hij mag niet gedood worden. Zorg voor goede wering: dicht gaten en kieren in daken en muren af.

Vlooien

Vlooien komen vaak het huis binnen via huisdieren. Vlooienbeten verraden hun aanwezigheid.

Aanpak
Geef uw hond of kat een vlooienband, stofzuig frequent en gooi de stofzuigerzak meteen weg.

Wespen

Wespen steken als ze in het nauw worden gedreven.

Aanpak
Preventief: wespen zoeken zoetigheid. Houd de boel daarom goed schoon en sluit bijvoorbeeld de vuilbak met groente- en fruitafval goed af. Wespen helemaal voorkomen is onmogelijk.

Bestrijden: maak een wespenval met wat cola of limonade en hang of zet deze ver van de tafel of ligstoel. Wespennesten kunt u zelf verwijderen, daarvoor zijn middelen te koop. Maar het is beter om dit door een professional te laten doen. Je moet namelijk precies weten waar je het gif toepast om effect te sorteren.

Zilvervisjes

Zilvervisjes zitten in natte ruimtes zoals een badkamer, toilet en keuken.

Aanpak
Droog en ventileer de ruimtes goed.

Verantwoordelijkheid

Voor alle soorten overlast door ongedierte geldt dat de eigenwoningbezitter in eerste instantie zelf verantwoordelijk is. Dat betekent dat u zelf op onderzoek uit moet gaan en de oorzaak van de overlast moet proberen weg te nemen of aan te pakken. De gemeente heeft op het gebied van ongediertebeheersing echter wel een zorgplicht. Die is van toepassing wanneer gevaar optreedt voor de omgeving of voor de gezondheid.

Meer informatie

Het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) is het landelijke kenniscentrum op het gebied van dierplaagbeheersing en milieubescherming.

› Ga naar het KAD

Korstmossen vieren Hoogtij

13-04-2018

Geen betere tijd om buiten korstmossen te bewonderen dan nu. Het is nat, er valt alweer volop licht en daar komt bij dat de korstmossen zich de afgelopen twintig jaar spectaculair hebben hersteld.

Terug van weggeweest

Aangezien korstmossen hun voedsel uit de lucht halen, zijn ze erg gevoelig voor luchtvervuiling. In de jaren tachtig waren ze om die reden uit grote delen van het land verdwenen. Maar nu zijn ze helemaal terug van weggeweest, ook in het Gooi.

Plakkaten

“Als je foto’s ziet van boomstammen van pakweg dertig jaar geleden, waren deze kaal en doods. Fotografeer je dezelfde boom vandaag de dag opnieuw, dan zie je allerlei kleurige plakkaten (korst)mossen”, aldus de Hilversumse bioloog en mossenspecialist Henk Siebel. “Sinds er geen sulfaten meer in de lucht zitten, hebben de korstmossen zich spectaculair hersteld.”

Fraaie kleuren

Wie er oog voor heeft, kan overal weer fraaie korstmossen aantreffen. Eén van de meest opvallende is het Groot Dooiermos. Deze vormt de bekende oranje-gele plakkaten die je vaak tegenkomt op muren. Aangezien deze soort als een van de weinige korstmossen profiteert van luchtvervuiling met ammoniak, is hij overal gemakkelijk te vinden.

Groot Dooiermos

Groot-Dooiermos

Onsterfelijk

Korstmossen groeien hooguit enkele millimeters per jaar. Een ronde plak ter grootte van een twee-euromunt, heeft een straal van 13 millimeter en kan dus zo vijf tot tien jaar oud zijn. Ze stoppen niet met groeien en ze verspreiden zich door deeltjes af te splitsen die zich elders kunnen vestigen. Dat maakt korstmossen in principe onsterfelijk, tenzij milieuverontreiniging hen fataal wordt.

Extreme omstandigheden

Om zo lang op dezelfde plek te blijven voortbestaan, moet je dus opgewassen zijn tegen extreme omstandigheden. Zo kunnen korstmossen zich bij aanhoudende droogte zich volledig laten verdorren. Denk maar aan het rendiermos dat op open, droge plekken op de heide voorkomt. Wanneer je daar tijdens een droge periode op stapt, kun je het horen verpulveren. Maar breekt er weer een regenperiode aan, dan worden korstmossen weer buigzaam en sponzig.

Samenlevingsvorm

Maar de grootste bijzonderheid van korstmossen is dat het eigenlijk geen planten zijn, maar samenlevingsvormen (symbiose) van een alg en een schimmel. Dat verklaart de bleekgroene kleur van veel soorten kortmossen. Ze bestaan namelijk uit witte schimmeldraden waartussen zich groene cellen bevinden van de alg. Het zijn deze cellen die bladgroen bevatten en die zodoende onder invloed van het daglicht suikers kunnen maken uit CO2 en water. Daarom vind je de meeste korstmossen vooral aan de zuidwestkant van bomen, stenen of gebouwen, omdat daar de grootste beschikbaarheid van licht en water is.

Dove Heidelucifer

In Nederland leven ruim 700 soorten korstmossen, waarvan de Dove Heidelucifer (Cladonia macilenta) wellicht één van de meest tot de verbeelding sprekende soorten is, vanwege zijn opvallende felrode knopjes. De knopjes worden ook wel apothecia genoemd en ze bevatten de sporen waarmee de soort zich via de wind, regen of aanraking door dieren kan verspreiden.

Dove Heidelucifer
Dove Heidelucifer

Zelf vinden

Je vindt de Dove Heidelucifer op de bodem in heide en stuifzanden, ook vaak op dood hout en stronken mits deze niet teveel in de schaduw liggen. Als je goed zoekt, zal je hem altijd wel vinden, want hij is niet zeldzaam. Vaak vind je de Dove Heidelucifer samen met het Bruin Heidestaartje dat er vrijwel hetzelfde uitziet, maar de rode puntjes mist. Ook het Bekermos (Cladonia pyxidata) dat eruit ziet als conische kegeltjes die ondersteboven op hun punt staan, is op de meeste plekken van de partij.

Rendiermos

Rendiermos

Groot-Dooiermos

Groot-Dooiermos

BRON: Goois Natuurreservaat

 

Groene Jaarkalender 2018

Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed • Jaar van het Water

Alvast een jaaroverzicht.
Nadere specificaties vindt u terug in de pers.

Januari

15-29 Week van de Circulaire Economie
27-28 Nationale Tuinvogeltelling


Februari

2 Warme Truiendag
12 Darwindag


Maart

3 Wereld Wilde Dierendag

9-10 NLDoet

9-10 Grijs Groen & Gelukkig Moestuinactie IVN

14 Nationale Boomfeestdag

16 Landelijke Kinderklimaattop

17 Landelijke Compostdag

18 Global Recycling Day

19 mrt – 27 apr IVN Moestuintjescampagne

21 Werelddag van de Bossen

22 Wereld Waterdag

24 Nationale Opschoondag

24 Earth hour


April

4 Zwerfdierendag

5 Wandel naar je Werk Dag

7 Wereldgezondheidsdag

10 Nationale Buitenlesdag

16-22 Week van de Teek

21-22 Nationale Bijentelling

22 Dag van de Aarde


Mei

3 Werelddag van de Zon

12-13 Internationale dag van de Trekvogel

12-20 Nationale Vogelweek

18 Fascination of Plants Day

22 Internationale Dag van de Biodiversiteit

25-27 Fête de la Nature

31 Fiets naar je Werk Dag

 

Juni

5 Wereld Milieudag

8 Wereld Oceanen Dag

9-10 IVN Slootjesdagen

13 Buitenspeeldag

9-17 Nationale Tuinweek

16-17 Open Tuinenweekend

21 Midzomerfeest

22-24 Nationale Nachtvlindernacht

29 ModderDag


Augustus

3 Tuinvlindertelling

24 Nacht van de Vleermuis


September

4 Duurzame Dinsdag

7 Nationale Grondstoffendag

8-9 Open Monumentendagen

16 Int. Dag voor het Behoud van de Ozonlaag

16-22 Week van de Mobiliteit

22 Car Free Day

22 Burendag

24-30 Bewuste Visweek

28 FSC Friday

 

Oktober

eind sept – begin nov IVN Paddenstoelencampagne

1 Wereld Vegetarismedag

4 Dierendag

4 EetGeenDierenDag

6 Nationale Kringloopdag

6-7 Weekend van de Wetenschap

10 Dag van de Duurzaamheid

? Bodemdierendagen

12 Thank a Farmer Day

13 Int. Dag voor het Beheersen van Natuurrampen

27 Nacht van de Nacht

 

November

1 Wereld Veganisme Dag

3 Natuurwerkdag

7 Kraanwaterdag

24 Niet-Winkeldag

 

December

5 Wereld Bodem Dag

7 Nationale Vrijwilligersdag

Natte natuur en droge voeten

Nederland moet rekening houden met de effecten van klimaatverandering op de economie, de gezondheid, de natuur en de veiligheid. Het gaat daarbij zowel om het opvangen van toenemende wateroverlast en watertekorten als om het temperen van hittegolven in steden. Klimaatbuffers kunnen een grote bijdrage leveren aan een klimaatbestendig Nederland en zijn in staat om mee te groeien met het tempo van klimaatverandering.

Klimaatbuffers zijn prachtige, waterrijke gebieden waar mensen graag recreëren en wonen. Daarnaast kunnen klimaatbuffers nog andere functies hebben. Zo kan bijvoorbeeld het langer vasthouden van water voordelen hebben voor de economie (voldoende water voor stad, landbouw en industrie), het leefklimaat (verkoeling tijdens hete zomers), de veiligheid (voorkomen verder wegzakken veenbodempolders) en de natuur (behoud van biodiversiteit).

Om het concept klimaatbuffers verder te ontwikkelen, uitdragen en realiseren is de Coalitie Natuurlijke Klimaatbuffers opgericht door de Vogelbescherming, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, De 12 Landschappen, het Wereld Natuur Fonds, Waddenvereniging en ARK. Medio 2014 is het programma Natuurlijke Klimaatbuffers afgerond. De coalitie blijft zich inzetten om water en natuur mee te koppelen met toekomstige waterbeheersplannen.

Film 1 Hoog water

Film 2 klimaatverandering

Bron: ARK natuurontwikkeling

natuurlijke manieren om onkruid te bestrijden

Heet water

Giet heet water over de plaatsen met onkruid. De bladeren sterven af door de plotste hitte en groeien minder talrijk en trager terug.

Zout

Meng een liter water met een grote hoeveelheid zout. Het zout werkt in op de wortels van het onkruid waardoor ze meteen afsterven. Strooizout is nog effectiever dan gewoon keukenzout.

Azijn

Azijn heeft iedereen wel in huis en het blijkt perfect te werken tegen onkruid ! Meng een liter water met een beetje azijn, besproei het onkruid en je hebt er geen last meer van.

Kookvocht

Aardappelen gekookt ? Hou het kookvocht bij ! Water in combinatie met het zetmeel van de aardappelen zal het onkruid bestrijden in een handomdraai.

Bakpoeder

Bakpoeder is een veilige en effectieve manier om onkruid te bestrijden, zonder dat er chemicaliën in het milieu terechtkomen. Dit is vooral goed voor onkruid dat tussen tegels woekert. Het enige wat je moet doen is een beetje bakpoeder in de spleten strooien en klaar!

Alcohol

Alcohol werkt (joh…) dehydraterend. Dit dehydraterende effect maakt alcohol perfect geschikt om onkruid uit te roeien. Voeg 30 ml wodka toe aan 2 kopjes water en een beetje afwasmiddel. Meng het in een spuitbusje en breng het mengsel rechtstreeks op het onkruid aan. Doe dit op het warmste moment van de dag voor het beste effect.

Zout, azijn en afwasmiddel

Roei je onkruid uit door het onder te dompelen in een mengsel van een kopje zout, 3,7 liter azijn, een beetje afwasmiddel en citroenolie. Sproei het mengsel rechtstreeks op het onkruid.

Maïzena

Je kunt het onkruid het moeilijker maken om te groeien door maïzena in je tuin te strooien. Maïzena doodt het onkruid niet, maar maakt het moeilijker voor onkruid om te groeien.

Met de hand

Het is geen leuke klus, maar de meest effectieve manier om ervoor te zorgen dat je tuin overwoekerd raakt door onkruid, is door het met de hand te verwijderen.  Pak het letterlijk bij de wortel aan. Gebruik een scherp voorwerp om de hele wortel eruit te trekken. Zaai de plekken waar je onkruid hebt verwijderd opnieuw in met gras, zodat de groei van het gras het onkruid blokkeert.

Afdekken

Bedek het onkruid met minstens vier lagen krantenpapier. Hierdoor krijgt het geen zonlicht meer en zal het langzaam stikken.

 

Tijd voor zomerbollen ! 

Wat een mooie border kan doen !

BRON:Libelle

Platwormen

 

1) Marionfyfea adventor
2) De grote Australische tweestreep Caenoplana bicolor
3) De hamerhoofdlandplatworm – Bipalium kewense

 

 

 

 

Platwormen lijken onschuldig, maar het zijn toppredatoren van bodemdieren. In Nederland zijn drie soorten exotische landplatwormen bekend, zo blijkt uit een recente publicatie in het tijdschrift Nederlandse Faunistische Mededelingen. Omdat platwormen regenwormen eten kunnen ze een negatieve invloed hebben op de bodemkwaliteit, zowel in de natuur als in de land- en tuinbouw. In Engeland zijn al 15 soorten exotische landplatwormen gevonden en is vastgesteld dat regenwormpopulaties aangetast worden. Nader onderzoek in Nederland is hard nodig. Ronald Sluys van Naturalis luidde recent de noodklok in het artikel Invasion of the flatworms in American Scientist.

De laatste decennia wordt in Europa steeds vaker melding gemaakt van import van landplatwormen met potplanten, met name uit Azië, Australië en Nieuw-Zeeland. In Engeland zijn al 15 soorten vastgesteld. Deze handhaven zich deels in kassen, maar sommige, zoals de Nieuw-Zeelandse landplatworm Arthurdendyus triangulatus, zijn zelfs invasief in het buitengebied. De Nieuw-Guineese landplatworm Platydemus manokwari wordt door de IUCN tot de 100 meest gevaarlijke invasieve exoten gerekend omdat deze soort inheemse slakken kan uitroeien, met name op eilanden.

Film

Bijzondere dieren

Platwormen kunnen lang zonder voedsel en zijn bijna niet dood te krijgen, mede omdat hun lichaam kan regenereren als het beschadigd of door midden gehakt wordt. Omdat ze vies smaken kennen ze ook nauwelijks natuurlijke vijanden. Dit maakt ze lastig te bestrijden. In Nederland zijn tot nu toe drie exotische landplatwormen gevonden, maar dit is ongetwijfeld nog maar het topje van de ijsberg:

 • De hamerhoofdlandplatworm Bipalium kewense komt in kassen voor, maar in kan onze streken niet buiten overleven.
 • De grote Australische tweestreep Caenoplana bicolor werd in 2014 gefotografeerd in een tuin in Castricum. Deze worm kan tot 12 centimeter lang worden.
 • Marionfyfea adventor is een kleine soort die pas in 2016 werd beschreven, op basis van dieren uit Nederland. Deze worm is verder bekend uit Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, maar komt van oorsprong waarschijnlijk uit Nieuw-Zeeland.

In Scandinavië en Groot-Brittannië worden al maatregelen genomen om exotische landplatwormen buiten de deur te houden. Het lijkt daarom hoog tijd om ook in Nederland nader onderzoek uit te voeren, zodat we bij een heuse invasie niet achter de feiten aanlopen, en tijdig maatregelen kunnen nemen tegen verspreiding. De werkgroep Landplatwormen van EIS Kenniscentrum Insecten zal in 2017 een start maken met een inventarisatie.

Luister naar de reportage van 15 januari 2017

Tekst: Sytske de Waart (werkgroep Landplatwormen EIS Kenniscentrum Insecten) en Ronald Sluys (Naturalis)
Bron: Nature Today

 

 

Na regen komt… een parende regenworm

regenworm1
 •  

  Geheel in lijn met zijn naam heeft de gewone regenworm het naar zijn zin in vochtige omgevingen.
  Het paringsritueel van de worm vormt hier geen uitzondering op. Het is een natte bedoeling met vooral veel slijm. Maar dit slijm gebruikt het beestje wel op een zeer ingenieuze manier. Om dit bijzondere gedrag zelf eens waar te nemen moet je juist nu na een flinke hoosbui erop uit.

  Standje 69

  Het merendeel van de regenwormen paart ondergronds maar de gewone regenworm is een van de weinige soorten die bovengronds paart. Net als slakken zijn regenwormen hermafroditisch, dat wil zeggen dat ze zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen hebben. Ze kunnen zichzelf niet bevruchten, maar hebben daar een partner voor nodig. Een andere worm van dezelfde soort dus. De twee wormen kruipen halverwege uit hun gangen, zodat alleen hun voorlijf boven de grond komt. Hun achterlijf blijft in het eigen hol, waarin ze zich bij gevaar bliksemsnel kunnen terugtrekken. Vervolgens leggen ze zich buik aan buik met de koppen in tegengestelde richting naast elkaar en in ‘standje 69’ ligging begint de paring.

  Slijmkokerseks

  Wormen hebben speciale haren op hun lijf. Tijdens de paring kietelen de wormen elkaar met deze haren. Dit prikkelt de geslachtsdrift. Vervolgens beginnen beide beestjes heel veel slijm af te scheiden, dat beide partners omhult, zodat ze ten slotte samen opgesloten zitten in een slijmkoker, die na een poosje taai wordt. Binnen die koker vloeit het zaad via de zaadgroef van de ene worm in speciale zaadzakjes van de andere en omgekeerd. In deze zakjes wordt het zaad bewaard en zijn ze dus nog niet bevrucht.

  regenworm2

   

   

  Het lichtere gedeelte, ook wel het zadel genoemd, scheidt het slijm af voor de slijmkoker. Fotograaf Hans Mobach.

   

 • Urenlange paring

  De paring duurt een paar uur. Daarna gaan de wormen elk hun eigen weg met het zaad van de andere in de zaadzakjes, waar het wordt bewaard totdat de eitjes worden afgezet. Dan vormt het zadel weer een slijmkoker, maar nu alleen om het dier dat eitjes gaat leggen. In de koker komt een ei en wat van het bewaarde zaad en vervolgens wordt de taaie slijmkoker afgestroopt. Die koker met het bevruchte ei vormt een capsule. Na drie weken, maar ook wel na een paar maanden, wat afhangt van de temperatuur en de vochtigheid, kruipt daar een jong regenwormpje uit.

   

  regenworm3

   

   

  Eicapsules van de gewone regenworm.

 

 

BRON: Vroege vogels

Mussen willen meer groen

mussen1De mussenstand is in de jaren negentig met de helft afgenomen. Die sterke daling is gelukkig tot stand gekomen, maar goed gaat het nog altijd niet met dit ooit zo alledaagse vogeltje. Sinds 2007 onderzoekt René Oosterhuis in zijn woonplaats Leek (Groningen) waaraan dat zou kunnen liggen. En inmiddels denkt hij een oorzaak te hebben gevonden, namelijk te weinig groen waardoor er te weinig insecten zijn. Als er te weinig insecten zijn, ligt het broedsucces lager. Mussen die groot worden gebracht met ander voedsel, zoals brood of zaden, zijn kleiner en lichter en hebben daarmee een kleinere overlevingskans.

 

 

 • mussen2

  Oosterhuis ontdekte dat dat fenomeen zich in stedelijk gebied veel vaker voordoet dan op het platteland. En dat heeft alles te maken met het ontbreken van groen in de stad. Mussen hebben behoefte aan hagen en meidoorns en die vinden ze steeds minder, nu mensen hun tuinen meer bestraten en harde schuttingen plaatsen in plaats van heggen. En als er groen in de tuin staat, is dat vaak uitheems groen uit tuincentra waar minder insecten op afkomen.

  Honkvast

  Mussen zijn zeer honkvast en leven vaak in een gebied van slechts enkele honderden vierkante meters. Om te overleven, moeten ze in het voorjaar en in de zomer voldoende voedsel vinden in dit kleine gebied. Meer inheems groen in de tuin en in de openbare ruimte, als trekpleister voor insecten, zou dit vogeltje dus enorm helpen. Help de mus, en heel veel andere dieren, door van uw tuin een Tuinreservaat te maken.

  BRON: Vroege vogels

   

Zonnepanelen in de winter. Wel of niet?

winterDat zonnepanelen licht omzetten in energie, is duidelijk. Maar wat gebeurt er als de dagen korter worden en de laaghangende zon schuilgaat achter een dikke grijze deken? Zijn zonnepanelen in de winter dan nog steeds de moeite waard om aan te schaffen, of moet je wachten tot de krokussen weer boven de grond staan?

Over het algemeen lijkt het niet interessant om zonnepanelen in de winter aan te schaffen. Vooral wanneer je de opbrengsten per maand met elkaar vergelijkt. Doordat die opbrengsten erg afhankelijk zijn van jouw situatie (o.a. het weer, de ligging en het soort paneel), is het lastig om er getallen op te plakken die voor iedereen gelden.

grafiek

 

 

 

Jaarlijks terugkerend patroon

Om die reden zal ik het patroon laten zien dat de opbrengst van zonnepanelen volgt. Kijk maar eens hoe de opbrengsten van oktober tot en met december in verhouding verschillen van die van de zomermaanden.

Die golfbeweging herhaalt zich jaarlijks, dus je zal altijd zowel goede als slechte perioden hebben. Daarom is het eigenlijk onzinnig om de aankoop van zonnepanelen in de winter uit te stellen. Zonnepanelen heb je nu eenmaal niet van grofweg april tot september. Je hebt ze het hele jaar door; de winter inclusief.

Zonnepanelen in de winter

Links en rechts hoor en lees je dat zonnepanelen in de winter helemaal geen energie opwekken. Die gedachte is te begrijpen, maar onterecht. De misleiding zit hem vooral in de naam van het product. Strikt genomen wekt een zonnepaneel energie op uit licht, dus ook wanneer de intense zon zich schuilhoudt achter een ondoordringbaar wolkendek. De opbrengst valt alleen tegen. Gemiddeld komt zo’n 30% van de jaaropbrengst uit de maanden oktober tot maart. De rest wordt opgewekt in de zonnigere maanden.

Wat leuk is om te weten, is dat de energieopwekking wel efficiënter is in de wintermaanden. In de zomer lijden de panelen wat verlies, doordat het systeem verhit raakt. Doordat de koude winterse lucht de panelen op een natuurlijke manier koel houdt, is hogere efficiëntie haalbaar.

Wil je de maximale opbrengst uit je zonnepanelen halen in de winter? Houd dan ook rekening met de laaghangende zon. Die werpt al snel lange schaduwen over de daken als je in een dichtbevolkt of bebost gebied woont, denk bijvoorbeeld aan bomen, schoorstenen en satellietschotels. In het geval van platte daken, kan zelfs de schaduw van je eigen zonnepanelen de opbrengst tegenwerken. Laat de installatie daarom altijd aan de specialist over.

En één groot voordeel als je zonnepanelen in de winter aanschaft: ze zijn gebruiksklaar als het voorjaar in maart weer begint. Vraag daarom vandaag nog offertes aan bij installateurs van zonnepanelen uit jouw regio.